2015/10/14 maria

Krypterad datalagring under svensk lag

 

Under förra veckan beslutade EU-domstolen att det avtal som kallats Safe Harbour är ogiltigt. Avtalet reglerade utlämning av personuppgifter mellan EU och USA och möjliggjorde att företag inom EU kunde skicka och lagra data i USA.

En intressant sak i detta är anledningen till att avtalet ogiltigförklaras, nämligen att uppgifterna inte kan skyddas från den amerikanska underrättelsetjänsten.

IIS har en väldigt intressant artikel på sin blogg som inte bara tar upp Safe Harbour utan även ger en snabb historielektion om avlyssning och projekt Echelon. IIS är den organisation som sköter alla domännamn som slutar på .se och .nu och Ann-Marie Eklund-Löwinder som skrivit artikeln är välkänd inom säkerhetskretsar.

Vad kan man då göra för att undvika att företagets data hamnar på villovägar? Den enklaste lösningen är att använda kryptering och ta reda på var informationen lagras.

Många företag och organisationer ser helst att informationen lagras inom Sveriges gränser vilket kan vara en enkel och bra tumregel. Detta både för att undvika att informationen avlyssnas av utländska myndigheter – så även av våra svenska myndigheter som får söka igenom internationell trafik genom det tidigare mycket uppmärksammade FRA-avtalet.

Vi på SystemetIT har våra egna servrar placerade i en serverhall i Hammarby. Bortsett från externa tjänster som Office365 och Soonr så hanteras all information inom Sveriges gränser. Vi rekommenderar även kryptering för till exempel e-postkonton till våra kunder.

Har du frågor om säkerhet, kryptering eller något annat som är du som vanligt varmt välkommen att kontakta oss! Ring direkt: 010-130 71 00 (08:00 – 17:00).

Kontakta oss

 • Ladda ner TeamViewer


  Ladda ner SAM-klienten

  kaseya
 • Vår support

  010 130 71 00
  Öppet 08:00 – 17:00

  Postadress/Besöksadress
  Systemetit Stockholm
  Roslagsgatan 11
  113 55 Stockholm

  Systemetit Sundsvall
  Strandgatan 2
  852 31 Sundsvall

  Systemetit Östersund
  Prästgatan 51
  831 34 Östersund